Kategóriák

ŐSZI VIRÁGHAGYMÁK BESZERZÉSE, ÜLTETÉSE

Szeptemberben-októberben aktuális az őszi virághagymák elültetése. Ehhez először a kívánt látványtervet kell átgondolni, hová, mit, hogyan ültessünk. Több variációs lehetőség közül választhatunk. Első szempont hogy kertbe ültetünk-e vagy lakásban esetleg a teraszon, virágcserépben, virágládában vagy dézsában kívánunk gyönyörködni a nyíló virágok látványában, illatában. Kertben, elhelyezkedése szerint kitölthetünk virágokkal egy zárt mértani alakzatot, nyíló virágokkal övezhetünk műtárgyakat, nagyobb terjedelmű növényeket, vagy akár a korai törpe hagymás-gumós fajokkal virágzó pázsitot is kialakíthatunk. Tervezéskor arra mindenképpen figyelni kell, hogy ezek a virágok jellemzően fényigényesek és rosszul viselik a pangó talajnedvességet. Az ősszel ültetendő virághagymák közül leggyakoribbak a krókusz, a nárcisz, a jácint és a kerti tulipán. Ez a felsorolás megegyezik kora tavaszi nyílásuk idősorrendjével is. Már tervezés során érdemes betérni a Kertész Áruházba vagy a www.kerteszaruhazak.hu weboldalon tájékozódni a növények jellemzőiről, az ajánlott tőtávolságról, az ültetési mélységről, a színválasztékról, a virágzó növény magasságáról, stb.

Tekintettel arra, hogy az ültetés ajánlott ideje szeptember-október, már aktuális ellátogatni a Kertész Áruházba, ahol egy teljes falhosszban kínáljuk, az elsősorban holland importból származó virághagymák kavalkádját. Bár sok helyen kínálnak különböző eredetű és csomagolású, esetleg olcsóbb virághagymákat, de szem előtt tartva a minőséget, és figyelembe véve a vevői visszajelzéseket, már évek óta a Holland Park virághagymáit ajánljuk. Bár fontos és informatív a csomagoláson szereplő kép, továbbá a piktogramokat is tartalmazó termékleírás, érdemes megvizsgálni a csomagban található hagymák méreteit és állagát. A kicsi, puha virághagymából nem vagy csak satnyácska virág fog kifejlődni.

A vásárlás után nem érdemes sokáig tárolgatni a virághagymát, amikor elmúlnak a nyárias melegek, érdemes mielőbb elültetni a hagymákat. Amennyiben átmenetileg mégis tárolni kell a megvásárolt virághagymákat, akkor azt száraz, viszonylag hűvös helyen tegyük. Bármilyen minőségi virághagymát is vásároltunk, ha nem jókor, nem megfelelően előkészített talajba, és nem kellő igényességgel ültettük el őket, bizony elmarad a kívánt eredmény. Azért érdemes megvárni a hűvösebb időt, mert akkor már a földben tanyázó kártevők aktivitása is csökken, így kevesebb kárt okozhatnak az elültetett hagymákban. A jellemzően fagyos talajállapotot pedig azért kell megelőznie az ültetésnek, hogy megfelelően tudjon gyökeresedni a virághagyma, így októbernél későbbre ne hagyjuk az ültetést. A gyökeresedést segíti, ha ültetéskor porhanyós, és megfelelő tápanyagtartalmú a talaj. Mindig hangsúlyozzuk, hogy a tápanyagok túladagolása éppúgy ártalmas a növényeknek, mint a tápanyag-hiány. A csomagoláson található instrukciók szerint, szélességében és mélységében megfelelő méretű fészket készítsünk, amelyben gondosan el tudjuk helyezni a virághagymát. Fontos az elhelyezés kifejezés tudatosítása, hiszen könnyen megállapítható a kezünkben lévő virághagymáról, hogy merre kíván gyökeret ereszteni és merre kívánja a szárat fejleszteni, tehát ennek megfelelően kell elültetni.

Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy az ősszel ültetendő virághagymák között van néhány faj, ami a telet csak takarással tudja átvészelni a szabadban akár a kertben, akár virágládában vannak, a tavaszi ültetésűek között pedig akad olyan is, amit fel kell szednünk ősszel a virágzás után, annak érdekében, hogy nem télálló lévén fedett helyen várja ki a tavaszi ültetés időpontját. A tavaszi virághagymákat akkor is felszedhetjük ősszel, ha télálló, de más helyen szeretnénk gyönyörködni bennük a következő évben. A felszedésnek is megvan a megfelelő technikája, ugyanúgy, mint az ültetésnek, amit mindenképpen be kell tartani a hagymák megfelelő termőképességének megtartása érdekében. Nagyban megkönnyítjük a dolgunkat, ha a hagymáinkat ültető kosárban ültetjük el, így felszedéskor csak a kosarat kell kivennünk, ami tartalmazza a felszedni kívánt hagymákat. Ehhez a művelethez válasszunk egy meleg csapadékmentes őszi napot, ássuk ki a hagymákat, tisztítsuk meg a földtől és tegyük meleg, száraz, jól szellőző helyre szárítani néhány napig. Ha felszedés előtt még nem száradt vissza a levélzet, akkor azt mindenképpen csak a teljes száradás után távolítsuk el. Nagyon fontos a virághagymák gondos átválogatása és a penészedés, rothadás legkisebb jelét is mutató virághagymák eltávolítása. Mielőtt ládába tennénk őket, tisztítsuk meg a hagymákat a száraz buroklevelektől és az esetleg rajtuk maradt földtől, vizsgáljuk át még egyszer, hogy biztosan csak egészséges virághagymákat tegyünk el télire. A legmegfelelőbb a hagymáink tárolására egy farekesz, amibe tehetünk egy réteg homokot, fűrészport vagy tőzeget, erre tegyük a hagymákat úgy, hogy ne érintkezzenek egymással és tegyük a rekeszt jól szellőző, kb. 10°C-os sötét helyre, például a pincébe. Tavasszal is érdemes átvizsgálni az elültetni kívánt hagymákat és csak a megfelelő minőségű és állapotú hagymákat ültessük el. Ha a megfelelő gondossággal teleltetjük és ültetjük virághagymáinkat, biztosak lehetünk a következő évi színpompás virágzásban.

Ezt követően már nincs dolgunk a kertben elültetett virághagymákkal, várjuk a tavaszi élményt. Az őszi virághagymák virágzásának alapvető feltétele a téli hideg- vagy fagyhatás, ezért aki az ültetésről ősszel lemarad, tavasszal már csak a „bűvészmutatványokban” bízhat, már ha van hagymája, hiszen novemberben a szaküzletek polcairól is eltűnnek az őszi virághagymák.

Tehát most szerezzék be és ültessék el az őszi virághagymáikat, hogy már kora tavasszal gyönyörködhessenek virágoktól színesedő látványában.

loader

Rendelése folyamatban. Kérjük várjon pár másodpercet, ne frissítse a böngészőt és ne nyomjon a vissza gombra. Köszönjük!